Sähköosat Mercedes-Benz BMW Volvo

Voit hakea sopivia varaosia autoosi syöttämällä kenttään rekisterinumerosi tai valitsemalla mallin listalta:

Hae rekisterinumerolla

Sähköosat Mercedes Benz, BMW, Volvo ja Audi

Sähköosien määrä lisääntyy jatkuvasti ajoneuvoissa ja niitä löytyy lähes kaikista ajoneuvon osista. Voit hakea sopivia autosähköosat verkkokaupastamme oheisen haun avulla. Jos tarvitset apua sähköosien asentamisessa, laaja ja osaava KL-ServicePartner verkostomme korjaamoineen palvelee sinua.

Akut

Akun tehtävänä on varata sähköenergiaa ja mahdollistaa auton moottorin käynnistys. Jotta auto voitaisiin käynnistää myös myöhemmin uudelleen, auton laturi lataa akkua moottorin ollessa käynnissä. Lisäksi auton muut sähkölaitteet käyttävät akun sähköenergiaa silloin kun moottori ei käy.

Kun hankit autoon akkua, voit vertailla eri vaihtoehtoja esimerkiksi akun kylmäkäynnistyksen, käynnistysajan, varakapasiteetin sekä latauksen vastaanoton suhteen. Kylmäkäynnistys kertoo millainen akun jännite on kylmässä ja mikä sen kylmäkäynnistysvirta on. Varakapasiteetti kertoo puolestaan kuinka pitkän matkan akulla voi ajaa ennen kuin akku ei enää saa latausta. Latauksen vastaanotto heikkenee huomattavasti kun akkua ladataan kylmässä.

Invertterit/jännitteenalentimet

Invertterin tehtävä on muuntaa tasavirtaa vaihtovirraksi. Invertteri katkoo tasajännitettä ja näin muodostuu kanttiaalto. Kanttiaaltopuolestaan johdetaan muuntajaan ja näin muodostuu halutun taajuinen vaihtojännite. Jännitteenalentimen tehtävä on alentaa esimerkiksi 24V 12V:n.

Laturit

Laturi on yksi keskeisimmistä auton sähköosista. Laturin eli latausgeneraattorin tehtävä on muuttaa auton moottorin liike-energia sähköenergiaksi. Näin saatava sähköenergia varastoidaan ajoneuvon akkuun moottorin käydessä. Sähköenergiaa tarvitaan moottorin käynnistämiseen.

Startit

Startti on tasavirtamoottori, joka käynnistää ajoneuvon polttomoottorin. Yleisin starttimoottorin teho on 1-2 kW.

Sähkömoottorit

Moottorin tehtävänä on muuttaa sähköenergia mekaaniseksi energiaksi. Käämien eli kelalle käärittyjen johtimien väliseen magnetoituvaan metalliin luodaan sähkön avulla magneettikenttä. Tätä napaisuutta vaihdellaan sopivalla taajuudella. Näin sähkömoottori saadaan pyörimään.

Telematiikka ja varaosat

Esimerkiksi GPS-paikannuslaitteet, navigointijärjestelmät, langattoman viestinnän laitteet, anturit ja tunnistinlaitteet ovat telematiikan avulla luotuja teknisiä sovelluksia, joita voidaan hyödyntää myös ajoneuvoissa.

Sähköosien sopivuuden tarkistaminen

Kun valitset ajoneuvoosi erilaisia sähköosia, on tärkeää, että varmistut osien sopivuudesta. Jos sähköosat eivät ole autoosi sopivia, tämä voi lisätä auton korjauskuluja ja aiheuttaa ongelmia osien toimivuudessa. Voit halutessassi olla yhteydessä KL-Varaosiin ja kysyä tietyn osan sopivuudesta omaan autoosi.

Tutustu myös muihin auton varaosista kertoviin sivuihimme: 

Mikäli tarvitset automerkkiisi perehtynyttä korjaamoa, KL-ServicePartner verkostomme palvelee. Nykyaikaiseen ajoneuvokaluston huoltoihin ja korjauksiin tarvitaan erikoisosaamista. KL-ServicePartner‐ korjaamot tarjoavat Mercedes‐ Benz‐, BMW‐, Volvo ja Audi ‐asiantuntemusta ja heillä on asianmukaiset välineet vianetsintään ja korjaustyöhön.