Moottorin osat Mercedes Benz, BMW, Volvo

Voit hakea sopivia varaosia autoosi syöttämällä kenttään rekisterinumerosi tai valitsemalla mallin listalta:

Hae rekisterinumerolla

Moottorin osat Volvo

Useissa autoissa on käytössä polttomoottori. Siinä nimensämukaisesti polttoaineen polttamisesta saatava energia muutetaan mekaaniseksi liikkeeksi. Polttomoottoreita on kahdenlaisia – mäntämoottoreita sekä kaasuturbiineja.

Laajeneva palamiskaasu työntää mäntämoottorin mäntää. Männän edestakainen liike muutetaan kampiakselin ja kiertokangen avustuksella  pyöriväksi liikkeeksi. Kaasuturbiini puolestaan perustuu jatkuvaan palamiseen. Niissä laajenevat palamiskaasut saavat turbiinisiivistön pyörimään ja vaikuttavat sen kautta akselin pyörimiseen.

Polttomoottorin polttoaineena voidaan käyttää nesteitä ja kaasuja. Yleisiä polttoaineita ovat öljyjalosteet kuten dieselöljy, bensiini, petroli ja nestekaasu. Näiden lisäksi käytetään nykyisin uusiutuvista raaka-aineista tehtyjä polttoaineita kuten etanoli ja biodiesel.

Kiertokanki

Kiertokanki on mäntämoottorin tärkeä osa yhdessä kampiakselin kanssa. Kiertokangen tehtävänä on muuttaa männän edestakainen liike kampiakselin pyöriväksi liikkeeksi. Jokaiselle männälle on moottorissa oma kiertokankensa.

Mäntä

Mäntä on polttomoottorin sylinterissä edestakaisin liikkuva moottorinosa. Mäntä on yläosastaan kiinni kiertokangen yläsilmässä männäntapin avulla. Kiertokanki puolestaan on kiinni kampiakselissa.

Männän renkaat

Männän renkaiden tehtävänä on tiivistää sylinterin palamistila erikseen kampikammiosta ja edistää lämmön johtumista männästä sylinterin seiniin.

Männäntappi

Männäntapin tarkoitus on pitää mäntä kiinni kiertokangessa, aiheuttaen mahdollisimman vähän ylimääräistä kitkaa.

Kampiakselin laakeri

Kampiakselin laakerit tukevat ja ohjaavat akselia, sekä muuttavat sylinterien paloreaktiot pyörintäenergiaksi.

Öljypumppu

Öljypumpun tehtävänä on kierrättä ajoneuvon moottoriöljyä ja pitää moottori hyvinvoideltuna. Öljy kiertää moottorissa mm. venttiilikoneistossa, runkolaakereissa, kiertokangen laakereissa sekä sylintereissä.

Nokka-akseli

Nokka-akselin tehtävänä on avata moottorin venttiilit kahden kampiakselin pyörähdyksen aikana. Ne voivat sijaita sylinterikannessa tai lohkossa.

moottorin osat mercedes-benz, bmw, volvo
Moottorin osat Mercedes-Benz, Bmw, Volvo ja Audi ajoneuvoihin löydät kätevästi KL-Varaosien verkkokaupasta.

Tutustu myös muihin auton varaosista kertoviin sivuihimme: 

Mikäli tarvitset automerkkiisi perehtynyttä korjaamoa, KL-ServicePartner verkostomme palvelee. Nykyaikaiseen ajoneuvokaluston huoltoihin ja korjauksiin tarvitaan erikoisosaamista. KL-ServicePartner‐ korjaamot tarjoavat Mercedes‐ Benz‐, BMW‐, Audi- ja Volvo ‐asiantuntemusta ja heillä on asianmukaiset välineet vianetsintään ja korjaustyöhön.